lauantai 6. toukokuuta 2017

Mahdunko muottiin?

Tänään 6. toukokuuta vietetään Älä laihduta -päivää. Päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä. Päivän perustajien toiveena on se, että jokainen voisi edes yhtenä päivänä vuodessa hyväksyä itsensä ja oman kehonsa juuri sellaisena kuin se on. Luin ystäväni Facebook-seinältä Älä Laihduta -päivään liittyvästä Älä mahdu muottiin -tempauksesta ja sain idean osallistua mukaan. Niinpä ajelin Helsinkiin lämpimässä ja aurinkoisessa säässä.  Matka autossa, ilman ilmastointia, oli hikinen ja tiet ruuhkaisia. Matkasta huolimatta perille päästyäni kiipesin portaat innosta puhisten, posket punottaen ylös määränpäänäni Studio Onni.

Studiolla kohtaisin iloisen joukon rupattelevia ihmisiä. Joku puetti juuri vauvaansa, yksi etsi kampaa, toinen vessaa, takanani seisova rouva kertoi, mistä oli kuullut kuvauksista ja miksi oli päättänyt lähteä kiireisen perjantaipäivän lomassa kuvauksiin. Tärkeä asia.

Oma kuvausvuoroni koitti yllättäen. Kuvauksen ehtona oli, että kuvassa esiinnytään alushousuissa mallinuken kera. Niinpä suuntaisin pukukoppiin ja sitten olinkin jo kameran edessä. Tilanne yllätti minut. Ei ollutkaan ihan helppoa poseerata kameralle vieraassa paikassa, vieraan kuvaajan edessä. No, siinähän ei auttanut muu kuin väläyttää hymy kameralle ja seistä nököttöä torso turvana. Eikä se lopulta ollut ollenkaan kamalaa. Kaikkein parasta tilanteessa olivat ne muut kuvattavat siinä ympärillä. Me kaikki olimme ihan yhtä hölmistyneitä, jännittyneitä, kokemattomia ja innokkaita. 

Kehopositiivisuus oli minulle aivan uusi sana, johon eilen törmäsin. Se on oman vartalon hyväksymistä ilman muotteja tai määreitä. Oman kehon hyväksyminen ei ole ollut minulle aina helppoa ja vieläkin on päiviä, jolloin peilikuvani näkeminen herättää kasan kovin kirjavia tunteita. Silloin ahdistava muotti kummittelee nimenomaan omassa päässäni ja omissa ajatuksissani. Tuo tyytymättömyys vaikuttaa silloin koko olemukseeni. On käsittämätöntä, kuinka yksi peilikuva voi saada minut tuntemaan itseni jopa täysin kelvottomaksi.

Vuosien varrella olen oppinut erilaisuuden rikkautta ja itseni hyväksyntää, vaikka toisinaan opettelen edelleen samoja asioita. Olen ainutlaatuinen ja arvokas ja niin olet sinäkin. On hyvä muistaa, että vertailu ei ole koskaan reilua. Nykyään nautin erityisesti päivistä, jolloin katson tyytyväisenä peiliin ja hyväksyn kuvajaiseni silmät tuikkien. Sellaisena päivänä tuo hyväksyminen kannattelee koko elämääni.  Minä en mahdu muottiin, mutta niin on tarkoituskin!

Me emme mahdu muottiin – älä sinäkään mahdu - Mallinukkehaaste toteutetaan yhteistyössä Syömishäiriöliiton jäsenjärjestön Etelän-SYLI ry:n kanssa ja kuvat jaetaan Älä laihduta -päivänä  6.5. Etelän-SYLI ry:n facebook-sivuilla osoitteessa www.facebook.com/etelansyli.


#älämahdumuottiin #älälaihduta #vaakakapina #bodypositivity 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti