torstai 27. marraskuuta 2014

Valoa kehiin

Olen koko syksyn seurannut tiiviisti Lights On-projektia ja kehitystä. Lights On on V.A.L.O. – ei orjuudelle ry:n projekti, jonka tarkoituksena on levittää tietoisuutta ihmiskaupasta ja nykypäivän orjuudesta.


Minulle tuli täytenä yllätyksenä tieto siitä, että maailmassa arvioidaan olevan 27 miljoonaa ihmiskaupan uhria. Tiesitkö sitä? Projektissa onkin mukana 27 valaisinkehikkoa, jotka lahjoitti akaalainen perheyritys Finvalo, www.finvalo.fi . Määrällään kehikot symboloivat 27miljoonaa ihmiskaupan uhria.

Projektiin on kerätty joukko eri alojen toimijoita tuunaamaan lahjoitetuista kehikoista lampunvarjostimia. Mukana on muusikoita, taiteilijoita, bloggaajia, kädentaitajia ja muita tämän hetken vaikuttajia. Projektin edetessä eri tuunaajien väliaikatietoja löytyy monesta eri paikasta. Lights On- projektin facebooksivuilta löytyy opasteita ja linkkejä tuunaajien pohdintoihin. https://www.facebook.com/lightsonprojekti?fref=ts


Ihmiskauppa on järjestäytynyttä rikollista toimintaa, joka tapahtuu katseilta piilossa ja josta tiedetään hyvin vähän. Näkymättömyytensä vuoksi ongelman laajuutta ei aina tiedosteta. Ihmiskaupasssa liikkuu miljardeja dollareita. http://www.ihmisoikeudet.net/index.php?page=mitae-on-ihmiskauppa

Itse olen aikaisemmin kokenut ihmiskaupan jotenkin etäisenä, kaukaisena asiana, joka ei kuulu onneksi omaan elämääni. Yllätyksekseni Suomi liittyykin ihmiskauppaan. "Suomi on ihmiskaupan kohde- ja läpikulkumaa, todetaan Yhdysvaltain hallinnon vuosittain tekemässä raportissa. Raportin mukaan myös suomalaisten teinien on raportoitu olevan vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi."
http://www.ofm.fi/fi/ihmiskauppa

Kirjosilta on siis kuulolla! Tämä, Lights On, on tärkeä projekti. Vapaana suomalaisena toivon sydämestäni samaa kaikille. Ja kaiken kukkuraksi minulla on ilo ja kunnia helliä yhtä noista 27 kehikosta! Kirjosillan Johanna siis tuunaa. 


Ongelma on iso, mutta yhdessä voimme saada aikaan muutoksen, askel kerrallaan. 


2 kommenttia:

  1. Tärkeää asiaa: hienoa kun otit sen esiin! Mitä sitten tavallinen suomalainen äiti voi tehdä, kun on niin paljon helpompaa ja vähemmän ahdistavaa kulkea laput silmillä ja korvilla ja käyttää kirkasvaloa vain aamiaispöydässä... Ainakin tietoisuutta asiasta voi lisätä omassa lähipiirissään ja kasvattaa lapsensa fiksuiksi ja päihteettömiksi maailmankansalaisiksi, jotka ottavat toiset huomioon ihmisinä eivätkä myyntiartikkeleina. Eettinen kuluttaminen (tuotteen valmistusmaa) on myös hyvä tapa vaikuttaa: ei osteta sitä halvinta, vaan ostetaan lähellä tuotettu kotimainen tuote tai tehdään tarvittava tuote itse.

    VastaaPoista
  2. Hei Leena! Kiitos kommentistasi! :) Näinhän se on, että ei yksi ihminen mitään maailmalle mahda. Eikä raska syyllistyminenkään mitään edesauta. Onneksi pienet teot kantavat pidemmälle kuin uskommekaan ja yhdessä olemme enemmän.

    VastaaPoista